WIE IS RAAS?

Een sterke connectie met elkaar en het publiek, een gedeelde passie voor kamermuziek en een aanstekelijk enthousiasme staan centraal. Een terugkerende opmerking van hun publiek is dan ook: ‘Jullie zijn zo samen, bijna telepathisch’. Omwille van deze verbinding en hun knusse bezetting spelen violiste Ruth Mareen en gitariste Marie-Lou Debels het liefst op intieme locaties zonder bladmuziek. 

Het RAAS-muzieklandschap kent een rijke diversiteit: zowel klassieke als hedendaagse werken, muziek uit Spanje, Latijns-Amerika, de Balkan, en tango. Hun muziek krijgt een eigen twist door zelf te arrangeren en te improviseren steeds met respect voor de tradities en de oorsprong van elk stuk. Bovendien is RAAS een nationaal en internationaal succes. Zo wonnen ze met hun opnames in november 2021 de First and Special prize in de International Strings and Chamber Music competition (Roemenië) en een eerste prijs in de Premier Music International Competition (Hongarije). 

Na hun opleiding bij de gerenommeerde muzikanten Raphaella Smits, Roel Dieltiens en Joao Carlos Victor, worden ze vanaf september 2022 verder begeleid in het Koninklijk Conservatorium in Den Haag door Pavel Steidl en Janet Krause.

RUTH MAREEN

Op vijfjarige leeftijd begint Ruth Mareen (°1998) viool te spelen. Sindsdien is haar enthousiasme alleen maar toegenomen. Ruth behaalt haar bachelordiploma aan het Lemmensinstituut in Leuven bij Elisa Kawaguti. Ze combineert bovendien haar klassieke studies tijdens haar laatste jaar in Leuven met individuele lessen van bassist Jos Machtel en ensemble van Dré Pallemaerts aan de jazzafdeling. Na haar Erasmusuitwisseling blijft ze studeren bij Theodora Geraets aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag, waar ze in juni 2023 afstudeert bij Janet Krause. Ze wordt daar ook twee jaar op een rij toegelaten tot de Ensemble Academy. Hierdoor krijgt ze de kans te werken aan hedendaags repertoire met het Asko/Schönberg en New European Ensemble. Voor haar conservatoriumstudies volgde ze twee jaar intensief les bij Erik Sluys. Stil zitten is niet aan haar besteed, want ze nam en neemt steeds deel aan veel verschillende projecten. Zo speelt ze naast bij RAAS ook nog in het Ear to the Earth ensemble: een collectief dat focust op klimaatbewustwording en -empathie door luisterervaringen. Daarnaast is ze ook verschillende jaren lid van het Nederlands Jeugd Orkest (NJO). Ook mocht ze al verschillende keren optreden op het Opera Forward Festival.

Haar masteronderzoek over improvisatie op de viool wordt met lof onthaald en gepubliceerd. Het resultaat van dit onderzoek is te beluisterern in haar project Ruth invites… in samenwerking met pianist Brecht Valckenaers, gitariste Marie-Lou Debels en celliste Nina Vanhoenacker. Verder speelt ze af en toe mee met projecten van strijkersensemble Ataneres en het hedendaags klassiek ensemble Oerknal.

MARIE-LOU DEBELS

Gitariste Marie-Lou Debels (1998-) vervolmaakt zich momenteel aan het Koninklijk conservatorium van Den Haag in een masterstudie bij Pavel Steidl. Hiervoor behaalde ze reeds een masterdiploma klassieke gitaar magna cum laude aan de LUCA School of Arts Campus Lemmens te Leuven waar ze les kreeg van docenten Raphaella Smits en Joao Carlos Victor. In 2019 kreeg ze de kans om via een Erasmusuitwisseling een semester aan de Franz Liszt Academy in Budapest te studeren.

Marie-Lou is een gedreven kamermuzikante. Naast haar viool-gitaar duo, speelde ze reeds in verscheidene bezettingen. De afgelopen jaren kreeg Marie-Lou twee maal de kans om als soliste met orkest te spelen. In 2022 speelde ze samen met collega-gitariste Aisling Miller het concerto Madrigal van Joaquín Rodrigo met het LUCA Philarmonic in Leuven. In 2023 speelde ze het adagio uit het Concerto de Aranjuez eveneens van Rodrigo met het Kortrijks kamerorkest Musamis.

Verder nam ze reeds deel aan talrijke masterclasses in binnen-en buitenland bij o.a Judicael Perroy, Lukasz Kuropaczewksi, Antigoni Goni, Gaelle Solal, Giampaolo Bandini, Raphael Aguirre, Paolo Pegoraro, Petrit Çeku, … In 2018 kon ze de tweede prijs in de nationale competitie van de Lions Club opstrijken.

Scroll naar boven